Visszatekintés a februári rendezvényekre

Február 3.

BEKK Európai Unió verseny

A Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium minden évben megrendezi, az Európai Unió vetélkedőjét. Mint arról januárban hírt adtunk, a versenyre nevezett kollégiumunk is, az I. forduló feladatlapjait, eredményesen kitöltve bejutottunk a döntőt jelentő második fordulóba. Ennek helyszíne a BEKK épülete volt február 3-án, ahol sok ügyességet és tudást igénylő megméretetés után második helyezést értünk el. A résztvevő csapatagoknak, és a második helyezést elért Kajtor Katalin, Csendes Adrián, Benedek Boldizsár nevű tanulóinknak ezúton gratulálunk.

Február 10.

Kollégiumi virtusvetélkedő

Budapest Főváros Középiskolai Kollégiumai a „Mozgásban a kollégium” program keretében rendezte meg az úgynevezett virtusvetélkedőt. Mellyel egy a világban már népszerű elsősorban az erőnlétet és állóképességet próbára tevő versenyt szeretne meghonosítani a kollégiumi tanulók között is. Olyan feladatokban lehetet indulni, mint petrencés rúd, súly tartás időre, súly húzás, kanna cipelés, huzockodás. A versenyre fiúk és lányok is nevezhettek. Kollégiumunk három lakója vett részt a rendezvényen.

Február 17.

Farsang

Nagy mulatság helyszínévé vált a József Attila Kollégium. Klubhelyiségünk bálteremmé alakult, ahol többen jelmezbe bújva temették a telet. Még, ha elnézve globális felmelegedést, és az enyhe időt, így egy halva született telet temethettünk a februári tavaszban. Na de a hagyományok nem időjárás függőek.

Az eseményre diák és tanár már hetek óta készült jelmezzel, produkcióval. A Farsangi hét első napján, mindenki közösen készítette a színes álarcokat, dekorációkat, jelmezeket.

Aztán eljött a várva várt nap, ahol az átváltozott diákok és tanárok megmutathatták, „átváltozásukat” a produkciókban pedig kreativitásukat. A jelmezek közt sok minden volt,  fiúk lányoknak öltöztek egy produkcíóban, de megjelent a szamuráj és a teáskanna jelmeze is. A rendezvényre a konyhánk teát főzött, üdítőt készített, temérdek mennyiségű fánkot sütött és más finomságokkal kedveskedett. Az egyik fő attrakció a tanári kar jelmezes fellépése volt, mellyel „Fenyő Mikós és a Made in Hungaria” egy dalára táncolva és karaokézva idézték fel a hatvanas évek hangulatát.

Jelmezeket és az előadásokat zsűri pontozta több díjat is kiosztva, az estet pedig tombolahúzás zárta értékes nyereményekkel.

A bálon mindenki nagyon jól érezte magát, és azzal, az örömmel tért nyugovóra, hogy jövőre ugyanitt egy ugyanilyen jó hangulatú farsangon szeretne részt venni.

Képek a galériában!

Február 18.

Ügyességi verseny BEKK-ben

A Fábry Zoltán Leánykollégium szervezte azt az ügyességi vetélkedőt, melynek helyszíne A Budapest Egyesített Középiskolai Kollégiumok udvara volt. Válogatott ügyességi feladatokban mérhették össze tudásukat, erejüket a résztvevők. Csak néhány a rafinált próbák közül: Pingpong labdafújás, Lufi cipelés hason pókjárásban! Kollégiumunk csapata harmadik helyezést ért el, gratulálunk.

Február 25.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A múltbeli totalitárius diktatúrák, mint a fasizmus, nemzetszocializmus, kommunizmus rémuralmának több milliónyi emberélet vált áldozatává a világban. Február 25-én a húszadik századot végig kísértő, 1917-től Oroszországot, majd második világháború után a fél világot több évtizedig elnyomásban tartó kommunizmus mártírjaira emlékezünk. 1947-ben ezen a napon tartoztatták le Kovács Béla Kisgazdapárti politikust, aki felszólalt az idegen szovjet megszállás, és az általuk támogatott kommunista hatalom átvétel ellen. Kovács Bélát nem is magyar, hanem egy szovjet munkatáborba! hurcolták el. Elrablása az utolsó reményeket is szertefoszlatta azzal kapcsolatban, hogy a szuverén, demokratikus Magyarország elkerülheti a kiszolgáltatottság állapotát. Rajta kívül még több ezer magyar, a világban pedig száz, ezer és millió ember vált hasonló módon áldozatává az eszmének, és a többségüknek még annyi szerencse sem adatott meg, mint Kovács Bélának, aki lelkileg testileg megtörve, de legalább életben térhetet haza a gulágról. Bár korai halálában nyílván szerepet játszottak ott átélt gyötrelmek is.

A megemlékezéshez kollégiumunk tanulói elsétáltak, a városligeti „Regnum Marianum”, azaz Mária országa templom emlékművéhez, melyet 1951-ben a kommunista vezér Rákos Mátyás parancsára robbantottak fel, hogy ott számára dísztribünt és Sztálin szobrot emeljenek.

A kollégium műsora itt a Himnusz éneklésével, versek szavalásával és beszédek felolvasásával meghatott hangulatban zajlott le.

Ott István

kollégiumi nevelőtanár