A nemzeti összetartozás napja

 

TRIANONI MEGEMLÉKEZÉS

 

 

A nemzeti összetartozás napja

 

1920 óta június  4. a trianoni békediktátum napja nemzetünk, és a történelmi Magyarország gyászát jelenti minden évben.  Európa, nemcsak országunkon, hanem önmagán is mély sebet ejtett, amikor az etikát, józan gondolkodást, etnikai viszonyokat, félretéve, bosszú és önös hatalmi érdekektől hajtava megcsonkította Magyarországot. Szent István és utódai hazájának két harmadával kellett fizetnünk, azért amiről nem tehetünk, az első világháborús részvételünkért, és az abban elszenvedett vereségért.

A seb lassan gyógyul, és annak enyhülést adó gyógyír, ha nem felejtjük…nem a múltat, hanem, hogy egy nemzet vagyunk, minden Magyarral, aki anyanyelvünkön szól, aki helyrajzilag nem ment sehová, bár a húszadik század történelmi viharai mégis messzi határokon túl sodorták. Ne feledjük, és tudjuk, hogy Ők most is otthon vannak velünk a Kárpát-medencében, ott ahol az őseink is, még ha ennek az otthonnak, egyes részeit ma úgy is hívják, hogy Szlovákia, azaz a Felvidék, Ukrajna, de nekünk a Kárpátalja, Románia, de minden magyarnak Erdély, vagy Szerbia, Horvátország, számunkra a Délvidék.

Kollégiumunk a megemlékezést és a Trianon körüli történelmi események ismertetését, 2016. május 25-én délután 17 órakor a földszinti klub helyiségben tartja. A megemlékezést a hagyományanknak megfelelően – a téma elismert kutatója -,  Szidiropulosz Archimédesz, intézményünk volt nyugalmazott pedagógusa tartja.

 

 

nagymagy