Kollégiumi sport

 

Intézményünk a tanulók testi nevelése érdekében évtizedek óta felelősségteljes munkát folytat.

A tanulók tehetségének kibontakoztatásához, mindennapi munkájához, életviteléhez, egészséges életmódért folytatott küzdelméhez megfelelő környezetet kell biztosítani, erre a kollégiumunk igen alkalmas. Kollégiumunk rendelkezik sportpályával, jó idő esetén különböző sportolási lehetőségeknek (kézi- kosárlabda és foci) ad otthont. A kondicionáló teremben és a belső tornaszobában is van lehetőség mozgásra: a kondigépek használata mellett asztalitenisz, zenés torna, ügyességi versenyekre is sor kerül megfelelő tanári szervezéssel, irányítással.

A nagyobb, egész kollégiumot, illetve külső kollégiumokat is érintő sportrendezvényeknek a közelünkben lévő Városliget ad otthont.

A kollégiumban tanév elején felmérést végzünk a tanulók körében: futás, rugalmasság, erő terén és a mérések alapján minden tanulóról adatlapot készítünk, amelybe folyamatosan jegyezzük a mérések eredményeit. A teljesítmények alapján kiválasztásra kerülnek a legügyesebb, legtehetségesebb tanulók, akiket a további versenyeken indítunk. A csoportvezető tanárok évfolyamaikban közreműködnek a kiválasztásban, a sportági gyakoroltatásban.

A kollégium hagyományainak megfelelően, havi rendszerességgel házibajnokságot szervezünk különböző sportágakban: kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, sakk, asztalitenisz. A házibajnokságok megszervezését a csoportvezető tanárok segítik, a lebonyolításban a sportfelelős tanulók is közreműködnek. Felmentett tanulóinkat is bevonjuk a szervezésbe, akik versenybírói, jegyzőkönyvvezetői, és adminisztrációs feladatokat látnak el.

Évek óta intézményünk a szervezője a legtöbb kollégiumok közötti versenynek: mezei futás, kézilabda verseny, atlétika verseny. Az atlétika versenyen a kollégium pedagógusai versenybírói feladatokat látnak el.

Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk más kollégiumok által rendezett versenyeken is. A Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően kollégiumunk részese a Mozgásban a kollégium pályázati programnak, melynek keretében évről- évre igen gazdag, intézményen kívül sportolási lehetőség áll a diákok rendelkezésére. Ennek eredménye, hogy a kollégiumok közötti versenyek tekintetében a kollégiumunk vezető szerepet tölt be és a VÁNDORKUPÁT már több éve őrizzük az intézményünkben.

A házi- illetve a kollégiumok közötti versenyek évről- évre egyre több tanulót mozgatnak meg. Az igazolt játékosok megmutatják a tehetségüket, de törekszünk arra is, hogy a kevésbé ügyesek is sikereket érjenek el. Ezen tanulók részére gyakori a tömegsport foglalkozás, amelyen bárki részt vehet és nem a versengés van a középpontban.

A tanulók képességeik szerint a sportrendezvények között szabadon válogathatnak. Szakköri foglalkozás keretében indítjuk a zenés konditornát, a Liget-futást és a birkózó szakkört.

A sporteseményeket kiegészítik az évente két alkalommal megrendezésre kerülő kollégiumi kirándulások, túrák. A tanulmányi kirándulásnak nagyon komoly nevelési hatása van, a mindennapi életben hasznosítható ezernyi ismeret megtanulásának valódi terepévé válik.

A sportfoglalkozások célja az, hogy a tanulók minél több sportolási lehetőséget ismerjenek meg, és a mozgás örömén túl érezzék a nemes és sportszerű versengés örömét, értsenek valamit abból a komplex értékrendből, amit a sport eszméje képvisel.